hírek


Gyermekszerető légkör,
kis osztálylétszám,
gyönyörű környezet - egy SULI,
ahol kiemelt óraszámban tanulhat angolt a gyermeked.
További infó az alábbi, ill. az iskola új honlapján található elérhetőségeken.


Leányfalun a Faluházban továbbra is tartom a zenebölcsis, ovis és kissulis foglalkozásaimat kedd délutánonként.
Ovis angol már csütörtökön is a Boróka oviban.

Elérhetőségeim:06-30-584-5630, katicazenebolcsi@gmail.com


2010. december 16., csütörtök

Karácsonyi, és téllel kapcsolatos videók

 A Karácsonnyal és a téllel kapcsolatos videókat a kedvenceink közül válogattam ki, tehát nem életkor, vagy nyelvi nehézségük alapján vannak sorba állítva, hanem kissé talán ötletszerűen. 
A videók kiválasztásánál egyébként is az a meggyőződésem, hogy inkább ne a nyelvi nehézség alapján válasszunk , mondván ezt inkább ne, mert talán túl nehéz lesz, és a gyermekem nem érti meg, hanem inkább a képi világa alapján döntsünk, egészen egyszerűen,  az alapján, hogy tetszik e  a figura, a kivitelezés, a történet. A gyerekek a képek alapján úgyis megértenek annyit, hogy élvezhessék a filmet, s ha egyszer megtetszik nekik egy videó, akkor többször is kérni fogják. Egy idő után azt fogod észrevenni, hogy gyermeked nem csak szavakat, de teljes kifejezéseket , mondatokat is használ majd , mégpedig helyesen, vagyis az adott mondatot, kifejezést ahhoz illő helyzetben "süti" majd "el". 
Nem győzőm ismételni, olyan ez mint az anyanyelv elsajátítás: a gyermek két évig hallja/hallgatja a  legkülönbözőbb nehézségű, és témájú "szövegeket" a környezetében, a beszélgetéseiteket, a tv-t , a rádiót stb. , tehát nem cenzúrázod, mit hallhat és mit nem. És ez a jó, mert ha csak azt a nyelvet ismerné meg a csecsemő, amin mi anyukák legtöbbször kommunikálunk velük, akkor valószínűleg soha nem tanulna meg tisztességesen beszélni. (Természetesen nem a gügyögésre gondolok itt, és az un. babanyelvnek megvan a létjogosultsága, még a korai idegennyelv elsajátítás során is...) 
Ezután a  hosszúra nyúlt bevezető után lássuk a videókat. Minden filmhez fűzök egy kis magyarázatot, ill. vázolom a történetet, nem azért, hogy elmeséld előre a gyermekednek, hanem , hogy segítsem egy kicsit a választást. Tehát a rövid összegfoglalás annak szól, akivel a gyermek a filmet együtt nézi. Még jobb, ha előre megnézed,  mielőtt együtt leültök a gép elé. Én legalábbis mindig ezt teszem, nem vesz igénybe túl sok időt, mivel a filmek sem hosszúak.


Percy, the park keeper - One Snowy Night 1-3
Percy, úgy tűnik, az első számú kedvenc nálunk. Nem csupán gondozza a parkot, ahol egyébként a kunyhója is áll, hanem a parkban lakó állatok  barátja , pártfogója is, akiknek természetesen érti  a nyelvét. 
Ebben az epizódban  az állatokat az első hóesés, és nagy hideg kiűzi otthonukból. Végül kalandos úton, de mindegyikük eljut Percy egyre zsúfoltabbá váló kunyhójába..... 


















Postman Pat - Magical Christmas 1-3
Az hiszem postás Pat-et senkinek nem kell bemutatni. Az alábbi részben  Pat egy egészen rendkívüli segítőt kap, így a karácsonyi levelek és csomagok hamar megérkeznek a címzettekhez. A segítő nem más, mint a Mikulás inkognitóban. A nap végén, a karácsonyi bulin pedig nagy meglepetés várja a greendale-i gyerekeket.....















Peppa Pig's Christmas

Amikor először megláttam az enyhén szólva bizarr kinézetű malacokat, akkor azt gondoltam, hogy hasznos szókincs ide, kiválóan érthető kiejtés oda, én bizony nem mutatom meg a lányomnak. Aztán nem így lett, és ma már örülök, mert a lányom kedveli , a történetek kedvesek, és a szókincs valóban hasznos :).  
A történetben Peppa és barátai feladják postán a Mikulásnak szóló leveleiket. A Mikulás meg is kapja azokat annak rendje és módja szerint, de amikor a kéménybe igyekszik bepréselni magát Peppáéknál elveszti a listáját. Sebaj, Peppa segít neki, hiszen kívülről fújja , ki milyen ajándékot kért a  Mikulástól. De vajon elhiszik-e ezt Peppának a barátai, amikor mindezt elmeséli nekik.....?






Spot's winter sports
Spot, a foltos kiskutya, ma már intézmény, több évtizedes múltra tekint vissza a könyvsorozat, amiből aztán a filmek készültek. Van aki kedveli, van aki nem. Valóban a rajzok és a történetek is igen egyszerűek, a legkisebbeknek szólnak, az őket foglalkoztató dolgokról, első élményekről.
Ebben a részben Spot szánkózik, hógolyózik a barátaival. A legjobb barátja, Steve, a majom még egy szobrot is készít róla.






Caillou learns to skate
A Caillou könyvek történeteit gyermekekkel foglalkozó szakemberek írták. A sorozat legalább annyira szól a gyerekeknek, mint a szülőknek, hogy hogyan kezeljenek bizonyos helyzeteket a gyermekük életében. Ebben az epizódban a kanadai kisfiút szülei  korcsolyázni tanítják.   






Lars,The Little Polar Bear - The Snowstorm
Egy Lars nevű jegesmedvebocs eltűnése  és megkerülése. Lars túl messze merészkedik szülei barlangjától, és egy hóviharban eltéved, azonban újdonsült barátja, a sarki nyúl segítségével végül is hazatalál a szüleihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése